Bij BLH werken we graag samen met onze partners. Wederzijdse adviezen geven of een training opzetten? Samen sta je sterk. En is er meer kennis in huis over onderwijs, ontwikkeling en gedrag. We nemen een kijkje in de dagelijkse praktijk van Sophie Zeestraten. Sophie vertelt:
Clara zit in de stoel tegenover me. Rechte rug, opgewekt. Met een twinkeling in haar ogen. Ik vraag haar hoe de vorige opdracht ging. Yes, wéér een (kleine) vooruitgang. Hoe groot of klein ook, elke stap is er een voorwaarts. Het is onze laatste afspraak van het PRI-traject waar ik Clara in coachte. We hebben hard gewerkt. We? Clara moet ik zeggen. Het is haar gelukt een heel nieuw contact met haar kinderen op te bouwen, haar boosheid is minder en de machtsstrijd met haar zoontje ook.
Wat is PRI?
PRI, oftwel Past Reality Integration, gaat ervan uit dat we in onze jeugd overlevingsstrategieën ontwikkelen, die we in ons volwassen leven blijven inzetten. Zonder dat we ons daar bewust van zijn. Dit betekent dat we in het hier en nu tegen situaties aan lopen die een disproportionele reactie bij ons oproepen. Een reactie die we vaak niet begrijpen en ook niet of moeilijk kunnen stoppen. En daar kunnen kinderen én ouders behoorlijk last van hebben. Vooral als dit gebeurt in het opvoeden: wanneer we dingen zien bij onze kinderen, die bij onszelf een ‘heftige’ reactie veroorzaken. Met PRI ga je als ouder je eigen reacties richting je kind(eren) onderzoeken. En ontdekken waaruit die reacties voortkomen. Je leert onderscheid maken tussen wat thuishoort in het verleden (en dus wanneer jouw eigen overlevingsstrategieën actief worden) en wat thuishoort in het heden. Zodat je een betere verhouding met je kind(eren) kunt bouwen.
‘’Ik word dan zó boos…’’
Een aantal maanden geleden zag het er niet zo rooskleurig uit. Terug naar die dinsdagochtend. Clara zit in de stoel tegenover me. Een beetje voorover gebogen. Afwachtend. Ik vraag haar waar ze het over wil hebben, wat de reden is van haar komst. Ze kijkt me verdrietig aan als ze begint te praten. Dat ze het gevoel heeft alles fout te doen, een slechte moeder te zijn en dat haar zoontje haar wel lijkt uit te dagen. ‘’En daar, daar kan ik soms echt van flippen. Ik word dan zó boos…’’ Een pauze, even ademhalen. ‘’Ik schaam me. En weet je wat ik nog het allerergste vind? Dat mijn moeder dat vroeger ook bij mij deed, dat ‘flippen’. Ik had me heilig voorgenomen dat never ever ooit bij mijn eigen kinderen te doen… Maar ik weet niet wat ik moet doen om het te stoppen. Daarom ben ik hier, omdat ik hoop dat jij me kunt helpen’’.
Worstel jij ook met de opvoeding van je kind(eren) en biedt de stapel gelezen opvoedboeken geen uitkomst? Kom dan naar een van de workshops over Bewust Ouderschap die BLH organiseert in samenwerking met Coaching by Sophie. Meer informatie is te vinden op de site van BLH en op de site van Coaching by Sophie.
Data in 2018:
do 12 april, 19.30 – 21.30 uur
di 8 mei, 19.30 – 21.30 uur
di 5 juni, 19.30 – 21.30 uur
Locatie: praktijk Buro Leerlingenhulp Vlierboomstraat 485 Den Haag, 19.30 – 21.30 uur
Investering: nu tijdelijk voor € 15 (normale prijs € 50,-). Schrijf je in door een mail te sturen naar info@coachingbysophie.nl of info@buroleerlingenhulp.nl