menu

Waarom een kind meer is dan een rapportcijfer

toets school

Op school zijn we te resultaatgericht en draait het veelal om toetsen en de toetsresultaten. Tot op zekere hoogte is dat prima. Zo kan je dankzij een toets weten wat een kind, een groep of een hele school op een bepaald moment kan. Maar leven náár die toetsen en alleen kijken naar de resultaten, dat klopt niet meer. Dan zie je maar een klein stukje van alles wat een kind in huis heeft en mis je veel. Moeten we niet meer kijken naar het kind zelf? Wij bij BLH vinden dat dat het doel moet zijn.

Iedereen heeft eigen kwaliteiten en sterke eigenschappen, maar niet iedereen zal hetzelfde bereiken en niet iedereen heeft hetzelfde nodig. Wat we in de basis allemaal nodig hebben is in je eigen kracht staan. En ontdekken hoe je die inzet om zelf te groeien. Groeien in alle aspecten van het leven. In je eigen kracht staan én je eigen talenten kennen dragen bij aan gelukkig, zelfverzekerd en veerkrachtig zijn. Dat, in combinatie met een kansrijke, stimulerende omgeving -denk ook aan goede slaap, beweging en voedende voeding- is onmisbaar om het zo goed mogelijk op school te doen. Oké, oké, ook op die ene toets voor een hoog cijfer.

Samen ontdekken
Hoe kijk je naar het kind zelf? Nou, wie bén je, waar ben je trots op en waar word je blij van? Samen met kinderen ontdekken we dat. Naast het oefenen voor schoolse vakken of andere dingen die in de weg staan of die supermoeilijk zijn, schijnen we een extra lichtstraal op die sterke kanten en talenten. Want die zeggen o zo veel over wie je bent, wat jou uniek maakt en wat je kan bereiken. Meer dan alleen een kaal cijfer die op het rapport prijkt in ieder geval ;).

Er is zo veel meer
Doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, behulpzaamheid of andere talenten kunnen soms lastig in een ‘rapportcijfer’ worden gevangen. Maar het is zó belangrijk dat kinderen dit herkennen in zichzelf. Het is eeuwig zonde als kinderen zichzelf als dom gaan zien als ze op die toetsen niet uit de verf komen.  Denk eens aan deze situaties: een kind wordt op een toets gevraagd wie Napoleon was en heeft geen flauw idee. Maar dreunt in de pauze de hele geschiedenis van WOII op. Zet je dan in het rapport dat geschiedenis een onvoldoende is? Of: een andere leerling die prachtig op toon leest en keurig rekening houdt met de interpunctie, maar veel te langzaam leest. Is het dan een slechtere lezer dan de turboraket die door alle punten en komma’s heen racet?

 

“Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.’’

 

Meer lezen? Ga hier naar het overzicht met al onze blogs over onderwerpen die we tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Van leesplezier tot sociaal-emotionele problematiek, van de mindset theorie tot tips voor ouders en scholen.

Join Our Free Webinar:
Understanding and Supporting Children with Dyslexia!

📅 Date: 14th December
⏰ Time: 11:00-13:00
💻 Location: Online (Microsoft Teams)

Discover how to support children with dyslexia at home and in school through practical strategies,
expert insights, and real-world examples.

Ideal for parents, teachers, and mental health professionals.

Register now for free! https://events.teams.microsoft.com