menu

Oplossingsgerichte gesprekken

Als schoolpsycholoog is de oplossingsgerichte aanpak een van mijn favoriete manieren om met kinderen te werken. Het zorgt ervoor dat je samen problemen omdenkt en inspirerende gesprekken voert. In deze blog deel ik graag een twee werkvormen die je thuis, op school of tijdens begeleidingen kunt gebruiken om oplossingsgericht aan de slag te gaan.

Oplossingsgerichte vragen stellen
‘Ik ben zo boos, ik kan die persoon niet uitstaan!’ Wanneer een kind (maar ook een volwassene…) een probleem of een conflict aankaart, kan het verleidelijk zijn om diep in te gaan op hoe naar de situatie is. En hoewel het absoluut van belang is om de gevoelens van het kind te erkennen, kan het contraproductief zijn om daar tijdens het gesprek langer dan nodig is in te blijven hangen. In de plaats daarvan kun je vragen waardoor hij/zij een oplossingsgericht gaat denken. Voorbeelden van dit soort vragen zijn:
– Wanneer doet het probleem zich niet voor?
– Wat doe je dan anders?
– Wat zijn de veranderingen in de goede richting tot nu toe?
– Wat wil je voor het probleem in de plaats?
– Hoe wil je door anderen geholpen worden?
– Welke volgende kleine stap zou je nu kunnen nemen?

De pizza!
Onlangs was ik te gast bij de podcast The Succes Show om in gesprek te gaan diverse onderwerpen gelinkt aan psychologie. Voor het einde van de show had ik twaalf rode en groene ‘pizzapunten’ meegenomen en verteld dat ik daar veel aan heb tijdens het begeleiden van kinderen. Deze werkvorm zorgt ervoor dat je samen een probleem en een ideale situatie visualiseert. Het concept is simpel: vraag het kind om aan te geven wat de ratio van rode tot groene pizzapunten is met betrekking tot de situatie. Is het bijvoorbeeld hopeloos, dan liggen er twaalf rode pizzapunten in een cirkel op tafel. Vervolgens gebruik je de oplossingsgerichte vragen om met het kind te bespreken wat er zou moeten veranderen zodat de pizza 1 puntje groener wordt… En nog eentje… Totdat de best mogelijke uitkomst is bereikt.

Het is bij beide werkvormen van belang dat het kind zelf met oplossingen komt en eigenaarschap heeft over het proces. Als volwassene stel je alleen de vragen, tenzij je om advies wordt gevraagd!

Meer lezen? Ga hier naar het overzicht met al onze blogs over onderwerpen die we tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Van leesplezier tot sociaal-emotionele problematiek, van de mindset theorie tot tips voor ouders en scholen. Én natuurlijk meer BLH’ers die de 5 vragen beantwoorden.