menu

Gun je kind eens géén koekje

Ruim 2 ons groenten en twee stuks fruit. Dat moeten we volgens het Voedingscentrum dagelijks wegwerken om een beetje gezond en fit te blijven. Minimaal. De meeste mensen kennen het advies wel, maar het lukt lang niet iedereen om elke dag zijn of haar tanden te zetten in een halve kilo vitamines en mineralen. Terwijl 2 ons chips en 2 koekjes voor veel mensen wel een haalbaar doel zou zijn.

Veel ouders worstelen met hetzelfde probleem als het Voedingscentrum: ze proberen gezond eten te promoten en adviseren, maar zien wisselend resultaat. Soms hebben ze te maken met een kieskeurige doelgroep- jonge kinderen kunnen veranderen in fervente hongerstakers als ze een stronk groen op hun bord zien- en soms met een ongeïnteresseerd of opstandig publiek: pubers bepalen immers zelf wel wat ze naar binnen schuiven. Vinden ze.

Brandstof voor je brein
Lastig, want goed eten is, net als genoeg slapen en veel bewegen, heel belangrijk voor een kind. Uit onderzoek blijkt dat fitte kinderen beter leren. En dat ontbijten een positieve invloed lijkt te hebben op leerprestaties, doordat kinderen er geconcentreerder en alerter door worden. Voeding is de brandstof voor je brein, zo blijkt. Helaas kun je een kind niet dwingen om trossen druiven en kilo’s snijbonen te eten. Maar je kunt als ouder wel meer doen dan schouderophalend meegaan in hun vitaminestaking of snaaigedrag.

Belangrijk is dat je je kind(eren) uitlegt wat het verschil is tussen voeden en vullen: er is eten dat écht bouw- en brandstoffen bevat, zoals noten, fruit, vezels en eten waar niks bruikbaars inzit, zoals snoep. Ook is het goed om samen aan tafel te eten, van het eten een leuk en gezellig moment te maken. Maar het belangrijkste is dat je zélf het goede voorbeeld geeft.

Snaaiende pubers
Heb je pubers in huis? Geef ze dan aan tafel echt de aandacht die ze verdienen. Zo wordt een eetmoment een fijn moment. En geef de moed niet op, maar blijf zelf goed eten: uit onderzoek blijkt dat pubers helemaal los kunnen gaan op ongezonde dingen, maar op latere leeftijd toch weer terugkeren naar het voorbeeld dat ze thuis hebben gekregen.

Bij grote hongerstakingen hebben veel ouders de neiging om ervoor te zorgen dat hun kinderen “in ieder geval íets binnen krijgen.” Iets is vaak een koekje. Een krentenbol. Een kommetje chocoladevla. Iets lekkers. Maagvulling. Maar het positieve effect dat voeding heeft op de concentratie en hersenen van een kind, loopt je kind mis.

Blij met sap
Dus moet de koektrommel achter slot en grendel en de frisdrank door de gootsteen? Nee. Maar je kunt voeding dat alleen vult (vol met suikers of calorieën) wel bewaren voor speciale momenten. Bij BLH gunnen we jouw kind dan ook géén koekjes en gifgroene limonade meer. We gunnen ze fruitwater met een snackje (een rozijntje, nootje, rijstwafel, groente of fruit), dus die bieden we ze in de praktijk aan. Zodat ze thuis nóg gelukkiger worden van een glas appelsap. En die roze koek die jij ze in het weekend zonder schuldgevoel voorzet.