menu

Dyslectisch? Zo leer je wel de Engelse taal

De kracht van een docent Engels die niet zo maar bij de pakken neerzit. Wat doe je als je dyslectische leerlingen spaak lopen? Tijd voor actie. Kinderen met dyslexie de wonderschone Engelse taal aanleren: dat zou hem wel lukken. Want die Engelse taal is toch wel erg onmisbaar in het leven. Een gedachtegang, methode en ontwikkeling waar BLH het helemaal mee eens is. Kees Siepelinga over (het ontwikkelen van) zijn methode en werkboek:

Dyslexie en de Nederlandse lees- en schrijfwijze onder de knie krijgen? Lastig. Dyslexie en de Éngelse lees- en schrijfwijze onder de knie krijgen? Misschien wel nog lastiger. Als docent Engels werk ik inmiddels al jaren met kinderen met een taalachterstand vanwege dyslexie. Tijdens de lessen hoorde ik telkens hetzelfde door het klaslokaal: ‘’ik heb dyslexie, dus mijn spelling is toch slecht’’ of ‘’ik kan het toch niet’’. Ik zag dat juist deze kinderen faalangstig werden. En ik kreeg ze amper aan het werk. Gevolg: hun Engelse skills werden er niet beter op.

Overtuigd
Een manier om kinderen met dyslexie de Engels taal op een uitdagende, maar behapbare manier aan te leren? Die vraag bleef maar door mijn hoofd spoken. Want de excuses en niet-opbeurende reacties van mijn leerlingen; ik kon ze maar moeilijk accepteren en ermee omgaan. Op een dag was het duidelijk: ik doe er wat mee. Ik was er stellig van overtuigd dat ik als docent Engels deze kinderen kan helpen.

Actie!
Deze overtuiging, en -toegegeven- de soms opgelopen irritatie dat ik mijn dyslectische leerlingen niet of nauwelijks Engels kon bijbrengen, heeft mij aangezet tot onderzoek doen. Talloze Amerikaanse- en Nederlandse wetenschappelijke artikelen over dyslexie heb ik verslonden. Steeds meer en meer kwam ik te weten. Een rijke aanvulling op mijn kennis over de Engelse taal. Uiteindelijk resulteerde het in een werkboek. Een werkboek gericht op het trainen van het fonemisch bewustzijn. Dit betekent dat ik kinderen train in het herkennen en benoemen van klanken in de Engelse taal. Onderzoeken laten zien dat het bewustzijn van klanken en hoe deze klanken opgeschreven moeten worden een belangrijke basis vormen voor het aanleren van Engels als tweede taal.

Bijles Engels & Dyslexie
Er kwam een onderzoek op een middelbare school in Den Haag. Met goede resultaten. Ik besloot meer leerlingen te helpen die in zwaar weer zitten bij het leren van de Engelse taal door hun dyslexie. Zo ontstond mijn eigen bedrijf. Een bijles Engels & Dyslexie richt zich op individuele problematiek met de Engelse taal, van luisteren en spreken tot schrijven en lezen.

BLH biedt in samenwerking met SGA Onderwijs 50% korting op de bijles Engels & Dyslexie geboekt in 2018 (€25,- i.p.v. €50). Bij aanvragen van tenminste 10 bijlessen zit een gratis licentie voor één maand Fast Forword (t.w.v. €49,-). BLH en SGA Onderwijs slaan eveneens de handen ineen voor de Engels & Dyslexie zomerschool. Meld je aan via info@buroleerlingenhulp.nl.