menu

Autisme en vrouwen

Een leugentje om bestwil, gedoogcultuur, vragen hoe het gaat (maar geïnteresseerd in hoe het écht is? Nee, zeker niet) en vage uitdrukkingen in de Nederlandse taal (hoelang is ‘even wachten’ en wanneer zie je elkaar bij een ‘tot zo?’). Onlogisch en verwarrend eigenlijk hè als je erover nadenkt? Welkom in de wereld van kinderen en volwassenen met autisme.

Dit zijn natuurlijk alleen een aantal voorbeelden. Autisme spectrum stoornis (ASS) is een sterk genetisch bepaalde neurobiologische ontwikkelingsstoornis met repetitieve gedragspatronen en deficiënties in sociale communicatie. Kinderen en volwassenen met autisme ervaren de wereld om hen heen anders dan mensen zonder autisme en verwerken informatie op een andere manier. Zaken die kinderen zonder autisme moeiteloos doen, vergt voor kinderen met autisme heel wat inspanning.

Camoufleren
Waar we in de maatschappij en in de zorg rekening mee moeten houden is dat autisme bij meisjes minder goed herkend en gediagnosticeerd wordt dan bij jongens. Uit onderzoekt blijkt dat autisme zich bij meisjes anders uit dan bij jongens. En: meisjes lijken symptomen beter te kunnen camoufleren. Maar dat wil niet zeggen dat het voor meiden (en vrouwen!) makkelijker is. Het is juist een psychologische uitputtingsslag als je je niet begrepen voelt en je geen passende diagnostiek en/of hulp hebt. Of als je telkens het gevoel hebt toneel te spelen in sociale situaties.

‘’Vaak kreeg ik diagnoses die niet klopten’’
Janneke (46 jaar) vertelt ons dat er (pas!) twee jaar geleden bij haar ASS is gediagnosticeerd. ‘’Ik heb me met ups en downs door het leven geworsteld. Vaak kreeg ik diagnoses die niet klopten, van borderline tot ADHD.’’ Tussen haar eigen zoon en dochter, die eveneens in het spectrum zitten, ziet ze overeenkomsten en verschillen.
Julia (23 jaar) is onlangs gediagnosticeerd met ASS en vertelt: ‘’Zelf merk ik dat meiden vaak toch socialer zijn dan jongens. Dit komt mede omdat meiden (aan)geleerd wordt om socialer en zorgzamer te zijn. Terugkijkend heb ik mijn hele leven best wel last gehad. Maar door onder andere mijn pestverleden werd snel gedacht dat ik gewoon verlegen, onzeker en terughoudend was. Klopt voor een deel ook wel, maar ik wist gewoon niet hoe ik moest communiceren met leeftijdsgenoten.’’

Gelukkig is de kennis over autisme bij vrouwen de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Geweldig, want uit onderzoek blijkt eveneens dat vroege detectie en passende hulp groei en ontwikkeling van kinderen vergemakkelijkt.

Wat doet BLH?
Want of je nou een jongen of meisje bent: iedereen verdient het om in zijn eigen krachten te staan. Om eigen talenten en interesses te ontdekken en te ervaren waar en hoe je kan groeien om zo veel mogelijk te leren. Puzzel uit waar je behoefte hebt aan compensatie. Zoals bijvoorbeeld regelmaat en overzicht. En tegelijkertijd: oefen met rollenspellen en communicatie om jezelf te kunnen uitdrukken en je behoeftes aan de wereld om je heen kenbaar te maken. Haalbare doelen opstellen op school- en sociaalgebied is hierbij belangrijk. We kunnen het kinderen met autisme wat makkelijker maken door hen te helpen omgaan met de moeilijke (schoolse) momenten in die warrige, sociale wereld. Dat is waar we bij BLH graag bij helpen.

Neem vrijblijvend contact met ons op of stuur een mail naar info@buroleerlingenhulp.nl voor meer informatie.