De moeilijke rekensommen, die Engels luistertoets of voorlezen voor de klas. Het wil maar niet lukken. Als een kind veel moeite heeft met rekenen, spellen, lezen of andere schoolse vakken kan dat elke dag spanning met zich meebrengen. Wat blijkt: stress komt bij kinderen met leerproblemen veelvuldig voor. En als deze stress te lang aanhoudt raakt het lichaam uitgeput. Het kan een vicieuze cirkel worden: iets niet begrijpen leidt tot grote onzekerheid, wat weer de vecht-of-vluchtreactie ingang zet. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor actie en snel kan handelen. Het denkvermogen daarentegen wordt op een laag pitje gezet. Zo blijft er weinig capaciteit over om die moeilijke som te ontcijferen, de luistertoets goed te maken of kalm voor te lezen.
BLH verzamelde een aantal punten hoe stress te verminderen:
1.Leg de nadruk op de inspanning, niet op de prestatie
Een reden waarom kinderen stress ervaren is de hoge prestatiedruk. Het halen van mooie resultaten op school is belangrijk. Maar niet alleen in de vorm van een mooi cijfer, ook de inspanning die geleverd is kan een geweldig resultaat zijn. Wij vinden het van belang hier meer aandacht aan te schenken.
2.In eigen kracht komen te staan door talenten te benadrukken
Bij BLH benaderen we een talent als iets dat je meer energie geeft dan dat het je kost. En waar je blij van wordt. In onze dagelijkse praktijk zoeken en graven we naar talenten om deze zichtbaar te maken voor kinderen. Zodat kinderen vanuit hun eigen talenten leren werken, veerkracht ontwikkelen, meer zelfvertrouwen krijgen en ideeën en oplossingen ontplooien.
3.Groeimindset ontwikkelen
Denk als het robotje ‘’Fixie’’ met een groeimindset die gelooft dat iedereen kan groeien. Schiet niet in de stress als het niet lukt. Fouten maken is de enige manier om te leren. Dus: uitdagingen opzoeken en uit de comfortzone stappen. Bij BLH zijn we trots als je moeilijkheden aangaat en fouten maakt. Dan kunnen we weer aan de slag om verder te leren.
4. Mindfulness
Ontspanning is ontzettend belangrijk. Als je ontspant kan je lichaam herstellen, nemen de stresshormonen af, krijg je juist weer energie én kan je beter nadenken. Juist als je iets niet snapt is rustig nadenken essentieel. Mindfulness kan hierbij helpen. Denk aan je richten op je ademhaling, naar rustige muziek luisteren, een tekening maken of de natuur in.
5. Weg met het gemiddelde! Kijk naar je eigen leerlijn
Zoals we bij BLH graag zeggen: “Ieder kind is uniek, en iedereen leert op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo”. Resultaten en vorderingen in kaart brengen is het meest betrouwbaar vanuit een eigen leerlijn. Ook daarin zal soms een terugval (onder het eigen gemiddelde) te zien zijn om vervolgens weer keihard te stijgen. Want… van fouten maken leer je!
6. Lief zijn voor je lichaam.
Gezond eten, genoeg slaap om je lichaam complete rust te bezorgen en veel bewegen met je neus in de frisse buitenlucht. Daar ontspant je lichaam van, en jij ook! Bij BLH kan je hierover gerust eens om advies vragen.
Gelukkig hoef je als ouder of leerkracht niet in paniek te raken (zélf in de stress te schieten) als je enige symptomen van stress bij kinderen herkent. Iedereen heeft een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren. Zo zit je lichaam in elkaar. Om op dat ene belangrijke moment nét dat extra schepje erbovenop te kunnen doen, nét een tandje harder te kunnen werken. Maar duurt het te lang, of wordt het zelfs chronisch, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Neem gerust contact op met BLH voor verdere tips en adviezen: info@buroleerlingenhulp.nl
*meer lezen over de vecht-of-vluchtreactie? Op deze site staat het op een luchtige manier beschreven.