menu

5 vragen aan… Sabine en Nynke

Wie lopen er rond op de vestigingen van BLH? Wat is hun specialiteit? En hoe werken ze? Maak kennis met onze medewerkers. Deze keer de BLH’ers die de praktijken in Leiden en Amersfoort runnen: Sabine Wetzels en Nynke Postma.

Wat zijn je werkzaamheden bij BLH?
Nynke: ‘’Mijn werkzaamheden zijn heel verschillend: van dyslexiebehandelingen en diagnostisch onderzoek tot begeleiding van leer-, gedrag- en/of sociaal emotionele problemen. De jongste leerling die ik begeleiding geef is 6 jaar en de oudste is 17, dit vraagt uiteraard om een andere aanpak en benaderingswijze. Juist deze verschillen maken mijn werk zo leuk!’’

Sabine Wetzels MScSabine: ‘’Ik doe grotendeels hetzelfde als Nynke. Wat ook heel leuk is om te doen: ik screen elk jaar alle aankomende brugklasleerlingen van Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden om te kijken of ze tweetalig onderwijs (TTO) mogen doen. Ook begeleid ik regelmatig stagiaires binnen BLH.’’

Welke creatieve, grappige dingen doe je tijdens de begeleiding?
Sabine: ‘’Natuurlijk moet er geleerd worden, maar ik maak mijn begeleidingen zo leuk mogelijk zodat leerlingen met plezier naar me toe komen. Denk aan rond stuiterende stuiterballen, stoepkrijt en de trampoline op praktijk Vlierboomstraat waar we spelletjes op doen.’’

Nynke: ‘’Met een leerling was ik heel hard aan het oefenen met verhoudingen, breuken en procenten. Op een gegeven moment hebben we in de schoolkeuken een cake gebakken en het recept aangepast naar verschillende verhoudingen: 2/3de deel van de boter, 20% van een kilo suiker, 4/6de uit een doos eieren. De leerling vond het heel leuk om eens op een andere manier met verhoudingen bezig te zijn. En de cake… die was ontzettend goed gelukt! Super knap dus!’’

Wat vind je het belangrijkste resultaat om te halen met leerlingen?
Sabine: ‘’Dat mijn leerlingen vertrouwen in hun eigen kunnen krijgen. Ik wil niet alles voorkauwen of voordoen, maar ze helpen door de juiste handvaten aan te bieden waardoor ze het uiteindelijk zelf kunnen. Als leerlingen doorkrijgen dat ze het tóch zelf kunnen, is dat het mooiste resultaat!’’

Nynke: ‘’Ook zelfvertrouwen! En ik vind het belangrijk dat een leerling leert dat fouten maken bij het leerproces hoort en dat je juist van fouten maken groeit en leert.’’

Wat is je grootste, grappigste blunder?
Sabine: ‘’Bij mijn allereerste intakegesprek bleek dat de vader van de leerling in een rolstoel zat. Oeps, vergeten te melden aan de telefoon dat je bij de toenmalige locatie twee trappen op moest… We zijn aan de overkant in een koffietentje gaan zitten en hebben een heel fijn gesprek gehad.’’

Hoe schemert de mindset-theorie door in je werkzaamheden?
Nynke: ‘’Ik start een nieuwe begeleiding steevast met het talenteninterview en kom daar gedurende de begeleidingen vaak op terug. Ook maken we de leerkuil visueel door er samen een te tekenen.’’

Sabine: ‘’De mindset-theorie vloeit eigenlijk door al mijn begeleidingen heen. Kun je
iets niet? Nee, je kunt iets NOG niet! Ik probeer mijn leerlingen zoveel mogelijk te stimuleren om uit te gaan van hun eigen talenten en mogelijkheden. Samen proberen we zoveel mogelijk in Lefland te leren, want juist door uitdagingen aan te gaan leer je het meest.’’

Wat vond je zelf vroeger heel moeilijk op school?
Nynke: ‘’Ik vond in groep 5 rekenen heel moeilijk, ik werd hier best onzeker over. Toen kreeg ik bijles van een meester die, naast dat hij mij heel goed hielp en extra uitleg gaf, zei dat ik elke morgen tegen mijzelf in de spiegel moest zeggen: ‘Ik kan het en ik doe het’. Ik hoor nog steeds van mijn moeder hoe ik dan ‘s morgens voor schooltijd voor de spiegel stond. Het heeft wel geholpen want ik werd een stuk zelfverzekerder. En daardoor ging het met rekenen een stuk beter.’’

Sabine: ‘’Ik was op de middelbare school geen hoogvlieger als het om wiskunde ging. Ik weet nog dat ik een keer heel hard had geleerd voor een wiskundeproefwerk. Alle theorie had ik doorgenomen en ik had heel veel oefenopgaven gemaakt. Het grootste deel van mijn klas had bij die toets een onvoldoende gehaald. En ik had een 6. De wiskundelerares kwam toen naar me toe met
veel complimenten en was ontzettend trots op mijn doorzettingsvermogen. Hier komt ook weer de mindset-theorie om de hoek kijken: als je iets echt wil en er hard voor werkt, lukt het vaak ook!’’