menu

5 vragen aan… Liset

Wie lopen er rond op de vestigingen van BLH? Wat is hun specialiteit? En hoe werken ze? Maak kennis met onze medewerkers. Deze keer BLH’er Liset.

Wat zijn je werkzaamheden bij BLH?

Liset: ‘’Het grootste deel van mijn werkzaamheden bestaat uit het behandelen van kinderen met dyslexie. Daarnaast komen ook andere leer-, gedrags- of sociaal emotionele problemen voor en doe ik regelmatig diagnostisch onderzoek. De jongste leerling die ik momenteel begeleid is 8 en de oudste 14, wat maakt dat je steeds een andere benadering moet zoeken. Dat is wat het werk zo leuk maakt!’’

Welke creatieve, grappige dingen doe je tijdens de begeleiding?
Liset: ‘’Veel! Denk aan: bellen blazen om een ontspannen ademhaling te oefenen, een ganzenbordspel maken van de spellingregels en zo veel mogelijk woordjes lezen zolang de spinner draait. Wel vind ik het heel belangrijk om een duidelijke structuur aan te houden. Dat draagt bij aan het creëren van een veilige plek voor kinderen. Daarom verloopt elke begeleiding via een vaste volgorde. Maar daarbinnen is dus van alles mogelijk!’’

Wat vind je het belangrijkste resultaat om te bereiken met leerlingen?
Liset: ‘’Zonder twijfel vind ik het belangrijkste resultaat dat ik een blij kind binnen zie lopen. Sinds ik zelf moeder ben weet ik dat je als ouder maar één ding wilt: een kind dat lekker in zijn vel zit. De kinderen die bij ons binnen komen zijn vaak onzeker over hun prestaties. Door een band op te bouwen met de kinderen én realistische doelen te stellen bouwen kinderen weer zelfvertrouwen op. Dan gaan die lastige uitdagingen opeens een stuk gemakkelijker!’’

Wat is je grootste, grappigste blunder?
Liset: ‘’Aan het eind van de begeleiding geef ik de kinderen vaak een hand. Maar plots gaf een leerling mij drie zoenen op de wang. Kennelijk voelde hij zich heel vertrouwd. Ik heb nog nooit zulke rode wangen gezien! Ik vatte het op als een groot compliment. Leuk om erbij te vertellen; deze leerling heeft geweldige resultaten geboekt en heeft mijn hulp nu zelfs niet meer nodig.’’

Hoe schemert de mindset-theorie door in je werkzaamheden?
Liset: ‘’Ik denk zoveel mogelijk vanuit een groeimindset en praat in groeitaal. Lukt iets niet? Dan kan je het nóg niet. Gisteren nog corrigeerde ik een moeder toen ze haar dochter kwam ophalen. Ze zei dat ze niet zo goed is in het doen van het haar van haar dochter. En toen floepte ik er zomaar uit: ‘je kunt het nu nog niet, maar als je oefent lukt het je vast wel’. Het meisje moest daar hard om lachen en de moeder ook.’’

Wat vond je zelf vroeger heel moeilijk op school?
Liset: ‘’Tijdens de studie psychologie vond ik statistiek behoorlijk pittig. Ik besloot niet bij de pakken neer te zitten en melde me aan voor een bijlesklas. Heel wat zaterdagen oefende ik met een groepje studenten en een tutor in de kroeg. Reuze gezellig én het leverde veel op! De universiteit nodigde me zelf uit om de master statistiek te gaan volgen vanwege mijn goede cijfers, haha. Mijn hart was ik echter al verloren aan de leer- en gedragsproblemen.’’